Türkiye’nin Büyük Kısmını Etkileyen Toz Bulutu Tehlikesi: Uzmanlardan Uyarılar!
İç Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Batı ve Orta Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun batısını saran toz bulutu, hava kalitesini olumsuz etkiliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı verilerine göre, toz bulutunun görüldüğü yerlerde partikül madde oranları artıyor.
Toz Bulutu Sağlığa Zararları Nelerdir?
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Demet Karnak, toz taşınımıyla havaya saçılan partiküllerin astım, KOAH hastaları ve bağışıklığı baskılanmış kişilerde çeşitli hastalıklara sebep olabileceğini belirtiyor. Prof. Dr. Karnak, hassas gruplara toz taşınımının çok yüksek olduğu günlerde evde kalmalarını ve mümkün olduğunca dışarı çıkmamalarını öneriyor.
Hava Kalitesi Sınırları Aşıldı
Dünya Sağlık Örgütünün metreküp başına 50 mikrogram olarak belirlediği partikül madde sınır değeri, İstanbul Üsküdar, Malatya, Edirne Keşan ve Çanakkale Çan’da 100-150 mikrogram olan “hassas” değerlere ulaştı.
Toz Bulutundan Korunma Yolları
- Toz taşınımı günlerinde dışarı çıkmaktan kaçının.
- Dışarı çıkmak zorundaysanız maske takın.
- Mümkünse evinizin pencerelerini kapalı tutun.
- Bol su için.
- Solunum probleminiz varsa doktorunuza danışın.
Özellikle kronik hastalığı bulunanların mümkün olduğunca toz taşınımı günlerinde dışarı çıkmamasının en iyi korunma yöntemi olduğunun altını çiziyoruz.