Çanakkale ve Balıkesir’in akciğerleri olan ve orman olarak çok büyük değeri olan Kazdağlarına yönelik maden tehdidi her geçen yeni projelerle büyüyor. Ancak bölge halkı, STK’lar ve Doğa Koruma Aktivistleri de bu madenlere karşı mücadele veriyor. Balıkesir İvrindi de 16 köyü etkileyecek ve büyük zararları olacağı bilinen CVK Madenciliğin Altın Madeni Projesine karşı mücadeleyi sürdüren STK’lar, halkı mücadeleye katmak için imza standı açtı.
Balıkesir İli İvrindi İlçe’nde pazar yerinde CVK Madencilik ’in 16 köyü etkileyecek, siyanür, kostik, tuz ruhu dâhil 23 kimyasal kullanarak havayı, suyu, toprağı kirletecek, köylerin sularına el koyacak, Türkmen Dağının ormanlarını yok edecek Altın madeni projesine yönelik mücadele sürüyor. iptali için Türkmen Dağı Platformu olarak imza standı açıldı. İvrindililer ve civar köylüler açılan standa çok ilgi gösterdi. Başlatılan İmza kampanyası devam ediyor. Bu arada İvrindi CHP ilçe başkanı Volkan Gezer ve CHP ilçe yönetim kurulu, İlçe Kadın Kolu başkanı da standı ziyaret ederek eylem hedeflerine ve projeye dönük olarak aktivistlerden bilgi aldılar.
Balıkesir’de altın madeni açmak isteyen CVK madencilik projeyi iki yılda iki kez büyüttü. Bakanlık’ın ÇED olumlu kararı verdiği altın madeni sulak alanların dibine, ormanlık alanların ise ortasına yapılıyor.
Balıkesir’in Altıeylül ve İvrindi ilçe sınırlarında bulunan Sarıalan Mahallesi’nde CVK Maden İşletmeleri’nin projesine bölge halkının tepkilerine rağmen çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu raporu verildi. ÇED olumlu kararıyla birlikte ÇED alanı 913 hektara çıkartılırken birçok yeni tesis de inşa edilecek. ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre 340 milyon lira değerinde olan proje kapsamında alan 56,95 hektar daha büyültülerek atık depolama tesis ve cevher stok alanı inşa edilecek.
Kazdağlarının Ekolojik Bütünlüğüne Zarar Verecek
Ormanlık alana kurulması planlanan maden işletmesi Kazdağları’nın bütünlüğüne zarar verecek. Devasa bir alanı kaplayan maden Ocağının 913, hektarlık ÇED alanının 694,38 hektarlık kısmı orman, 149 hektarı şahıs, 67,62 hektarlık kısmı ise hazine arazilerinden oluşuyor. Ormanlık alana kurulacak projeye ilişkin ise ÇED dosyasında kaç adet ağacın katledileceği bilgisine yer verilmedi.
Proje ormanın yanı sıra sucul ekosistemlere de zarar verecek. Maden çıkartma aşamasında yer altı sularına verilecek zararın yanı sıra ÇED alanın sadece 468 metre uzağında Sarıalan Dallımandıra Sulama Göletli bulunuyor.
Bölgede henüz faaliyete geçmeyen ancak projeyi her yıl büyüterek bölgenin ekolojik bütünlüğünü tehdit eden projeye karşı da doğa koruma aktvistleri ve STK’lar tarafından verilen mücadele de:r. Projeyi genişletmek için ilk defa 2021 yılında başvuran şirkete iki yılda 2 kez ÇED olumlu kararı verilmiş oldu. İlk kararın ardından açılan davanın sonuçlanmasını beklemeyerek ikinci bir ÇED süreci başlattı.
Bakanlık’tan Hızlı ÇED Olumlu Kararı
Bakanlık da aynı hızda ÇED olumlu kararı verdi. ÇED süreci işlerken geçen yıl aralık ayında yapılan halkın katılım toplantısına yurttaşların tepkisi damga vurmuştu. Bölge halkı şirkete ve Bakanlık yetkiliklerine projeyi istemediği belirterek tutanak tutturdu. Tarım ve hayvancılıkla geçim sağlayan bölge halkının itirazları Bakanlık tarafından ciddiye alınmayarak şirket lehine karar verildi.