Bilim insanları, görünüşte zararsız olan bazı alışkanlıkların beyni erken yaşlandırıyor olabileceği ve farklı günlük alışkanlıklarla demans gelişme olasılığınızın arttığı konusunda uyarıyor. Sigara içmekten aile doktorunuzdan uzak durmaya kadar, işte bunama riskinizi artırabilecek on üç alışkanlık.
Farklı konserleri ziyaret etmeyi ve Netflix’te vakit geçirmeyi seven bir kahve aşığıysanız, yaygın bir beyin rahatsızlığı riski altında olabilirsiniz.
Bilim insanları, görünüşte zararsız olan bazı alışkanlıkların beyni erken yaşlandırıyor olabileceği ve farklı günlük alışkanlıklarla demans gelişme olasılığınızın arttığı konusunda uyarıyor. Sigara içmekten aile doktorunuzdan uzak durmaya kadar, işte bunama riskinizi artırabilecek on üç alışkanlık:
Alkol İçmek
Hiç kimse için sürpriz değil – barda bir bira içmek beyniniz için harika bir alışkanlık değildir. Bazıları sadece aşırı içki içmenin zararlı olduğunu düşünse de, az miktarda içki içmenin bile büyük bir etkisi olabileceği ortaya çıktı.
2022’de yayınlanan bir çalışma, günde sadece iki bira bardağı bira veya bir kadeh şarabın beyni on yıla eşit yaşlandırabildiği sonucuna varmıştır. Şok edici bir şekilde, sadece tek bir bira bardağı beyninizi iki yıl erken yaşlandırabilir.
İkinci kez 40.000 İngiliz üzerinde yapılan bir araştırma, alkolün bunama için en zararlı ancak önlenebilir üç risk faktöründen biri olduğunu ortaya koymuştur – diğer ikisi diyabet ve hava kirliliğidir. Bath Üniversitesi’nden Dr. Esther Walton şunları söyledi: “Alkol kesinlikle beyni yaşlandıran en yaygın şeylerden biridir. İçki içen insanlar daha yaşlı görünen beyinlere sahip olma eğilimindedir, ancak bunun nedensel olup olmadığını bilmiyoruz – yaşlı görünen beyinler bizi içki içmeye ‘zorluyor’ olabilir.”
Yeterli Uyku Alamamak
Yatakta yeterince zaman geçirmemenin unutkanlığa, sinirli hissetmeye ve düşük enerjiye neden olabileceği yaygın bir bilgidir. Ancak sorunlar, öyle hissettirmese bile uzun vadede bu hale gelebilir. Bilim insanlarına göre, uzun vadede yeterince uyumamak bunama riskinizi artırma özelliğine sahiptir.
Nature Communications dergisinde yayımlanan bir çalışmada, gecede altı saat ya da daha az uyuyanların riskinin, yedi saat ya da daha fazla uyuyanlara kıyasla yüzde 30 oranında arttığı tespit edilmiştir. Yazarlara göre uyku, Alzheimer ile ilişkili toksik proteinlerin beyinden temizlenmesine yardımcı olduğu için önemlidir.
Ayrı bir araştırma, gençlerin yeterince uyumadıklarında daha az verimli, daha az esnek ve dirençli oldukları sonucuna varmıştır. Bunun yanı sıra, olayları anlamakta, davranışlarını kontrol etmekte ve duygularını düzenlemekte zorlanıyorlardı.
Yalnız Çok Fazla Zaman Geçirmek
ABD’de yapılan bir çalışmada, yalnızlık hissettiğini bildiren sağlıklı yetişkinlerin beyinleri incelendi. Araştırmacılar, bu bireylerin demans teşhisine yardımcı olmak için kullanılan bir belirteç olan yüksek kortikal amiloid seviyelerine sahip olduğunu buldular.
Ek araştırmalar, sosyal yalıtılmışlığa bağlı belirtilerin 65 yaşından önce ortaya çıktığı erken başlangıçlı demans ile ilişkilendirmiştir. Dr Walton şunları söyledi: “Yalnızlığın daha hızlı yaşlanan bir beyinle ilişkili olduğuna dair bazı güçlü kanıtlar var.”
Yüksek Ses Müziğe Maruz Kalmak
Bilim insanları, yüksek seslerin işitme kaybı riskini artırdığını ve bunun da bunama gelişme olasılığını artırdığını söylüyor. Bunun kulaklıkla, radyoda ya da konserde canlı müzik dinlemek gibi birçok yolu vardır.
Bu, kulaklıkla, radyodan ya da konserde canlı olarak müzik dinlemek veya işyerinden olabilir. Alzheimer Derneği’nden Dr. Tim Beanland, insanları kendilerini korumaya ve erken kontrol yaptırmaya çağırdı. Dedi ki: “Uzun süre yüksek sese maruz kalıyorsanız (ya da önümüzdeki aylarda herhangi bir konser planınız varsa), gerektiğinde kulak koruyucu kullanın.
“İşitme duyunuzu test ettirmeniz önemlidir. Bir işitme test uzmanına yönlendirilmek için aile hekiminizle konuşabilirsiniz. Bu, herhangi bir işitme sorununu ortaya çıkaracak ve işitme cihazı kullanmak gibi bunları yönetmenin yollarını sağlayacaktır.
Bir Fincan Kahve İçmek
Şaşırtıcı bir şekilde, bazı makaleler kahve içmenin daha yaşlı bir beyinle ilişkili olduğunu söylüyor – uzmanlar kafeinin bunamaya neden olabileceğini gösteren hiçbir kanıt olmadığını söylese de. Nutritional Neuroscience’da yapılan bir araştırma, ağır kahve içenlerin (günde altı fincandan fazla içenlerin) hafif kahve içenlere (günde bir ila iki fincan) kıyasla bunama teşhisi konma ihtimalinin yüzde 53 daha yüksek olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca bu kişilerde, özellikle hafızadan sorumlu bölgede olmak üzere, toplam beyin hacmi daha küçük olma eğilimindeydi.
Aile Hekimi Randevularını Kaçırmak
Kan basıncı ve kolesterol seviyelerini kontrol ettirmek gibi rutin randevulara gitmemek iyi değildir. Dr. Beanland şunları söyledi: “Kötü kardiyovasküler sağlığın inme, Alzheimer ve vasküler demans gibi beyin hastalıkları için bir risk faktörü olduğunu biliyoruz ve bu nedenle ‘Kalp için iyi olan kafa için de iyidir’ diyoruz.”
Yeterince Egzersiz Yapmamak
Alzheimer’s Society’ye göre düzenli egzersiz yapmak demansa yakalanma riskinizi yüzde 28 oranında azaltabilir. Spor salonuna gitmek, adım atmak ya da sabah yüzmek buna dâhildir. Dr. Beanland şunları söyledi: “Araştırmalar düzenli fiziksel aktivite yapmanın demans riskini azaltmanın en iyi yollarından biri olduğunu göstermiştir. Bunun bir parçası da daha sağlıklı yaşamla ilgilidir: fiziksel egzersiz, sağlıklı beslenme ve benzeri.”
Kafaya Darbe Alan Spor yapmak
Danimarka’da yapılan bir çalışma, 50 yaşın üzerindeki kişilerde kafa travmasından sonraki 10 yıl boyunca bunama riskinin arttığını ortaya koymuştur. Ayrıca, bunama riski kafa travması sayısı ile birlikte artmıştır.
Glasgow Üniversitesi tarafından yapılan bir başka araştırma, profesyonel futbolcuların ilerleyici beyin yaralanmaları nedeniyle ölüm riskinin genel nüfusa göre üç buçuk kat daha fazla olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca Alzheimer’dan ölme olasılıkları da beş kat daha fazlaydı.
Abur Cubur Yemek
Diyet ve beyin rahatsızlıkları arasındaki bağlantı konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. Ancak, sağlıklı beslenmenin sizin için iyi olduğunu ve koruyucu bir etkiye sahip olacağını söylemeye gerek yoktur.
Dr. Walton Beanland şunları söyledi: “Akdeniz tarzı beslenmenin hafıza ve düşünme ile ilgili sorunlar geliştirme ve bazı demans türlerine yakalanma riskini azaltabileceğine dair bazı kanıtlar var. Bu, alışveriş sepetinize daha fazla meyve, sebze ve tahıl eklemek ve daha az kırmızı et ve şekerli yiyecekler yemek anlamına gelir.” Dr. Walton sözlerine şunları ekledi: “Egzersiz ya da diyet konusunda çok fazla kanıt yok. Ancak diyetin epigenetik yaşlanma gibi diğer biyolojik yaşlanma ölçütlerini etkilediği gösterilmiştir.”
Bilinç ve Bilgi Eksikliği
Bilişsel gerileme yaşlandıkça herkesin yaşadığı bir şeydir. Bazı kanıtlar, daha yüksek bir eğitim seviyesine sahip olmanın bunu ve dolayısıyla demans riskinizi azalttığını göstermektedir. Alzheimer’s Research UK araştırma başkanı Dr. Rosa Sancho şunları söyledi: “Bireysel yaşam tarzı faktörlerinin genel demans riskimize ne ölçüde katkıda bulunduğunu ölçmek zor olsa da, bu çalışma yaşamın erken dönemlerinde aldığımız eğitimin hastalığa yakalanma riskimizi etkileyebileceği fikrini desteklemektedir.”
Stresli Bir İşle Yaşamak
Çok fazla stresin sizin için iyi olmadığını söylemeye gerek yok. Bazıları stres altında gelişirken, çok fazlası uykunuzu, cildinizi ve zihinsel sağlığınızı bozar, ayrıca beynin küçülmesine neden olabilir.
Alzheimer’s Society’ye göre stres, bunama gelişiminde kilit rol oynadığı bilinen bağışıklık sistemini etkilemektedir. Yüksek stres dönemlerinde kortizol hormonu salgılanır ve bu hormon anksiyete, depresyon ve bunama ile ilişkilendirilmiştir.
Mobil Kaydırma
2023 yılında yapılan bir araştırma, günde ortalama yedi saatimizi ekrana bakarak geçirdiğimizi ortaya koyuyor. Ancak bu süre çok daha fazla olabilir.
Bu durum beyinlerimiz üzerinde büyük bir etkiye ve “dijital bunama” adı verilen bir duruma neden oluyor. Resmi bir durum olmamakla birlikte, teknolojinin aşırı kullanımından kaynaklanan kısa süreli hafıza, unutkanlık, kelimeleri hatırlamada zorluk ve çoklu görevlerle ilgili sorunları tanımlamaktadır.
2023 yılında yapılan bir başka araştırma, günde dört saatten fazla ekran karşısında geçirilen sürenin bunama riskinde artışla ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. Akıl Oyunları kitabının yazarı Dr. Beanland şunları söyledi: “Bu zihinsel egzersizle ilgili – basitçe söylemek gerekirse, beyin diğer kaslar gibidir: onu formda tutmak için, beyin sağlığını iyileştirmeye ve zihinsel çevikliği artırmaya yardımcı olmak üzere spor salonuna gitmeniz gerekir. Beyni uyaran bulmaca gibi aktiviteler, daha güçlü sinir yollarından oluşan bir ‘bilişsel rezerv’ oluşturarak farklı bir şekilde çalışır.”
Sigara İçmek
Dr. Beanland, “Hiçbir şekilde zararsız bir alışkanlık olmasa da, sigara içiyorsanız, yaşamınızın ilerleyen dönemlerinde bunama geliştirme riskiniz çok daha yüksektir” dedi.
Sigara içmenin bunama riskini yüzde 30 ila 50 oranında artırdığı tahmin edilmektedir. Bazı uzmanlara göre, dünya genelindeki bunama vakalarının yaklaşık yüzde 14’ü sigaraya bağlanabilir. (Kaynak: The Sun)